Prilikom pretresa pronađeno i privremeno oduzeto oko 35 tona duhana

Dopuna informacije: Akcija „List“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros (13.7.2015. godine) akciju kodnog naziva „List“, koja se izvodi u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH zbog organiziranog kriminala. Akciji je prethodila višemjesečna složena kriminalistička istraga.

Pretreseni su objekti na 31 lokaciji na području općina Široki Brijeg, Posušje, Šamac, Brčko distrikt, Grude, Maglaj, Bijeljina, Mostar, Ljubuški i Ljubinje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom porezna utaja ili prevara, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi i davanje dara i drugih oblika koristi. Pretresima su obuhvaćeni objekti 29 fizičkih osoba i dvije pravne osobe.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto oko 35 tona duhana, više mašina za sječenje, 150 kartona cigareta bez dokumentacije o porijeklu, veća količina novca, određena dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Policijski službenici SIPA-e pozvali su danas 33 osobe u službene prostorije SIPA-e, gdje će biti ispitane u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njihovom daljem statusu. Do sada su četiri osobe lišene slobode.

Aktivnosti su realizirane u saradnji sa pripadnicima MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta BiH, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona.