Održan sastanak sa zamjenikom direktora

Direktor ICITAP-a u BiH posjetio SIPA-u

Direktor programa ICITAP-a u BiH Charles W. Bennett posjetio je danas (25.8.2015. godine) Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao se sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem. Na sastanku je razgovarano o budućoj saradnji i jačanju sveukupnih kapaciteta SIPA-e, ali i aktuelnim sigurnosnim izazovima.

Tokom razgovora sa direktorom ICITAP-a, zamjenik direktora SIPA-e rekao je da su prioriteti rada SIPA-e borba protiv svih pojavnih oblika terorizma, s posebnim akcentom na preventivno djelovanje, kao i teških oblika finansijskog kriminala i korupcije, pranja novca, te ratnih zločina.

U kontekstu navedenog razgovarano je o potrebama za specijalističkim obukama namijenjenih istražiteljima koji su angažirani na pomenutim linijama rada i o materijalno-tehničkom jačanju.

Bennett je istakao da ICITAP stoji na raspolaganju SIPA-i za svaki vid pomoći i podrške, kako bi se što efikasnije suprotstavila svim sigurnosnim izazovima. On je iskazao spremnost za pružanje podrške u jačanju i implementaciji ciljeva SIPA-e u narednom periodu.

Zamjenik direktora Knežević zahvalio se ICITAP-u i Vladi SAD na doprinosu u ukupnom razvoju SIPA-e i izrazio uvjerenje da će uspješna saradnja biti nastavljena.