Delegacija R. Austrije posjetila SIPA-u

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) posjetila je danas, 27.6.2013. godine, delegacija R. Austrije, gdje se sastala sa direktorom SIPA-e Goranom Zubcem. Posjeta je nastavak dosadašnje uspješne međupolicijske saradnje.
Delegaciju R. Austrije predvodio je direktor Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma R. Austrije Peter Gridling, a sastanku je prisustvovao i ataše MUP-a R. Austrije u BiH Ottavio Bottecchia sa saradnicima.
Tom prilikom razgovarano je o stanju u oblasti borbe protiv terorizma, kako u zemlji tako i u regionu, direktnoj razmjeni obavještajnih podataka između policijskih agencija, kao i o modalitetima saradnje u drugim oblastima.
Direktor SIPA-e prezentirao je sve bitne pojedinosti u vezi sa dosadašnjim uspješnim funkcioniranjem Agencije, s posebnim akcentom na posljednje realizirane akcije SIPA-e u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. On je istakao da su prioriteti Agencije borba protiv terorizma, organiziranog kriminala, finansijskog kriminala i korupcije, te najavio nastavak složenih operativnih akcija koje su započete u prethodnom periodu.
 

U okviru navedene posjete razgovarano je i o izgradnji Regionalnog centra za borbu protiv terorizma za područje Balkana i šire u okviru Državne agencije za istrage i zaštitu. Delegacija R. Austrije u potpunosti je prihvatila ovu ideju SIPA-e, te podržala buduće zajedničko djelovanje u oblasti borbe protiv terorizma na međunarodnom nivou.
Direktor Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma R. Austrije Peter Gridling čestitao je direktoru Zubcu na izgradnji institucije kao što je SIPA, te mu uručio plaketu sa grbom Saveznog ureda za zaštitu ustavnog poretka i borbu protiv terorizma R. Austrije.