Delegacija Europola posjetila SIPA-u

Povodom svečanog potpisivanja Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Ureda Evropske policije (Europol), Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) danas je posjetila delegacija Europola na čelu sa direktorom Robom Wainrightom, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i predstavnici Delegacije Evropske unije u BiH na čelu sa šefom Odjela za vladavinu prava Richardom Woodom.

Delegacija Europola sastala se sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem i načelnicima organizacionih jedinica Ernadom Musićem i Draganom Mumovićem.

Nakon prezentacije rada i uloge SIPA-e u sigurnosnom sistemu BiH, zamjenik direktora SIPA-e izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Europola. On je rekao da je ovo veoma značajan sporazum i da će SIPA pružiti svoj maksimum u borbi protiv svih vidova kriminala iz svoje nadležnosti, te na taj način doprinijeti sigurnijem okruženju za građane BiH i Evropske unije.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine rekao je da je SIPA ponos Bosne i Hercegovine i kao prioritet u radu naveo borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i korupcije. On je naglasio da će najviše SIPA sarađivati sa Europolom i da će imati veliku podršku Ministarstva sigurnosti BiH u budućem radu.

Direktor Europola je istakao da je borba protiv terorizma i organiziranog kriminala za Europol jako bitna, te da su SIPA i Europol prirodni partneri jer su im nadležnosti kompatibilne. On smatra da SIPA treba da iskoristi mogućnosti koje joj se pružaju budući da je potpisivanjem današnjeg sporazuma bh. policija povezana sa 40 drugih zemalja potpisnica navedenog sporazuma.

Šef Odjela za vladavinu prava Delegacije Evropske unije u BiH rekao je da borba protiv terorizma treba da bude jedan od prioriteta SIPA-e i Europola, te da su fondovi Evropske unije, osim ostalim članicama Europola, na raspolaganju i SIPA-i.

Predstavnici obje delegacije naglasili su da će se u budućnosti pridržavati sporazuma i dodatno ga unapređivati, kako bi borba sa sigurnosnim izazovima današnjice bila efikasnija.