Ambasador Turske posjetio SIPA-u

Ambasador Turske u BiH, NJ.E. Ahmet Yildiz, posjetio je danas, 4.3.2014. godine, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao se sa direktorom Goranom Zubcem i pomoćnikom direktora Anđelkom Hrgićem.

Budući da je ovo prva zvanična posjeta ambasadora Yildiza SIPA-i, na sastanku je razgovarano o svim aspektima rada Agencije, njenim nadležnostima, te ulozi koju ima u sigurnosnom sistemu BiH.

U razgovoru sa ambasadorom Turske, direktor SIPA-e je istakao da su prioriteti rada Agencije borba protiv organiziranog kriminala, terorizma, teškog finansijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina. On je prezentirao rezultate posljednjih akcija SIPA-e u oblasti borbe protiv ovih vidova kriminala, naglasivši da je SIPA važan subjekat međunarodne operativne saradnje u borbi protiv svih oblika organiziranog kriminala.

NJ.E. Ahmet Yildiz iskazao je podršku državnim institucijama i agencijama za provođenje zakona u BiH u njihovom sveukupnom jačanju i naporima u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala, te potrebu i spremnost uvezivanja istražnih organa Turske i BiH, posebno po problematici terorizma, organiziranog kriminala i korupcije.

S tim u vezi, na sastanku je okvirno dogovoren naredni susret, s ciljem blagovremene razmjene obavještajnih podataka i informacija.