Ambasador Rumunije posjetio SIPA-u

Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) posjetio je danas, 20.2.2014. godine, ambasador Rumunije u BiH NJ.E. Filip Teodorescu i sastao se sa direktorom SIPA-e Goranom Zubcem.

Ambasador Teodorescu uručio je direktoru SIPA-e pozivnicu za prisustvo regionalnoj konferenciji pod nazivom „Promocija najboljih praksi u borbi protiv korupcije na visokom nivou i povratu imovine“, koja će u narednom periodu biti održana u Bukureštu. Povod za posjetu ambasadora Rumunije SIPA-i bio je i trenutna sigurnosna situacija u BiH, s osvrtom na borbu protiv korupcije.

Direktor Zubac upoznao je ambasadora Teodorescua sa ulogom koju SIPA ima u sigurnosnom sistemu BiH, ističući pri tome da je, u skladu sa Strategijom SIPA-e, borba protiv korupcije i teškog finansijskog kriminala jedan od prioritetnih zadataka ove agencije. Zubac je, također, prezentirao rezultate posljednjih operativnih akcija SIPA-e koje se odnose na borbu protiv ovog vida kriminala.

Na sastanku je obostrano istaknuta nužnost regionalne i međunarodne saradnje u borbi protiv ove vrste kriminala, te su dogovoreni modaliteti i pravci buduće saradnje.