Ambasador Italije posjetio SIPA-u

Ambasador Italije u BiH NJ.E. Ruggero Corrias sa saradnicima posjetio je danas, 2.12.2013. godine, Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) i sastao se sa direktorom SIPA-e Goranom Zubcem.

Budući da je ovo prva zvanična posjeta ambasadora Corriasa SIPA-i, na sastanku je razgovarano o svim aspektima rada Agencije, njenim nadležnostima, organizacionoj strukturi i ulozi koju ima u sigurnosnom sistemu BiH.

Direktor Zubac je prezentirao sve bitne pojedinosti u vezi sa uspješnim funkcioniranjem SIPA-e, sa osvrtom na posljednje realizirane akcije u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. On je naglasio da su prioriteti SIPA-e borba protiv terorizma, organiziranog kriminala, te finansijskog kriminala i korupcije, kao i saradnja sa partnerskim agencijama u zemlji i regionu.

Ambasador Corrias istakao je da je u proteklom periodu saradnja sa SIPA-om bila izuzetno uspješna, te da će biti dodatno unaprijeđena u narednoj godini. On je rekao da SIPA ima njegovu podršku i da će Ambasada Italije i dalje biti partner SIPA-i u borbi protiv kriminala i jačanju njenih sveukupnih kapaciteta.