Saradnja sa partnerskm institucijama Kraljevine Švedske

Akcija „Skandi“: SIPA lišila slobode jednu osobu zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA), u operativnoj akciji kodnog naziva „Skandi“, u utorak su (12.12.2017. godine) na području Lukavca slobode lišili jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama.

Osoba lišena slobode sumnjiči se da je u prethodnom periodu, u saradnji sa drugim osobama, organizirala krijumčarenje oko četiri kilograma opojne droge kokain, izuzetno visoke čistoće, sa područja Republike Slovenije u Kraljevinu Švedsku. Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je dobra saradnja sa partnerskim institucijama Kraljevine Švedske. Pravosudni organi Kraljevine Švedske procesuirali su više osoba za navedeno krijumčarenje.

U okviru akcije „Skandi“ pretreseni su objekti na dvije lokacije, prilikom čega su pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku. Navedene aktivnosti realizirane su po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Osoba lišena slobode privedena je u službene prostorije SIPA-e, gdje je kriminalistički obrađena, nakon čega je predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.