Akcija „Damask“ - dopuna informacije

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros akciju kodnog naziva „Damask“, koja se izvodi na širem području BiH. U okviru ove akcije slobode je lišeno 16 osoba inicijala: A.K. (1983), E.H. (1992), H.F. (1967), M.Dž. (1980), M.K. (1980), S.B. (1986), I.D. (1971), E.M. (1979), S.H. (1974), E.D. (1984), S.H. (1979), F.Z. (1960), A.H. (1991), H.B. (1972), J.J. (1987) i E.M. (1987).

U toku su pretresi objekata na 17 lokacija na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja (Ošve i Gornja Bočina), Srebrenika (Gornja Maoča), Zvornika, Tuzle, Kalesije, Banovića, Bužima i Teslića, s ciljem pronalaska i privremenog izuzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene osobe sumnjiče se da su počinile krivična djela finansiranje terorističkih aktivnosti, javno podsticanje na terorističke aktivnosti, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, organiziranje terorističke grupe, a sve u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Oni se dovode u vezu sa finansiranjem, organiziranjem i vrbovanjem bh. državljana za odlazak u Siriju i Irak, te učestvovanjem u oružanim sukobima u Siriji i Iraku, boreći se na strani radikalnih terorističkih grupa i organizacija kao što su IDIŠ, ISIL/Islamska država, Džebhatun Nusra i druge.

Današnjim aktivnostima obuhvaćeno je dodatnih 15 osoba koje su zatečene na terenu prilikom realiziranja operativne akcije. Trenutno se utvrđuje karakter i priroda njihovog boravka na pomenutim lokacijama, a o njihovom statusu naknadno će biti donesena odluka shodno uputama nadležnog tužioca.

Do sada je u pretresima pronađena određena količina naoružanja, municije i druge vojne opreme, zatim propagandni materijali, kompjuteri i kompjuterska oprema, mobilni telefoni, SIM kartice i drugi predmeti.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, a u realizaciji učestvuje preko 200 policijskih službenika. Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA), MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko distrikta, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, MUP-a Tuzlanskog kantona, MUP-a Unsko-sanskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Državna agencija za istrage i zaštitu od početka izbijanja oružanih sukoba u Siriji i Iraku kontinuirano prikuplja informacije i saznanja koja se odnose na odlazak bh. državljana na sirijsko i druga strana ratišta. Navedene aktivnosti provode se u okviru zakonom propisanih nadležnosti i u skladu sa obavezama koje proizilaze iz Strategije i Akcionog plana za prevenciju i borbu protiv terorizma, u saradnji sa OSA-om i policijskim agencijama u BiH. Današnja akcija rezultat je višegodišnjih intenzivnih aktivnosti u ovoj oblasti.

U okviru rada na ovom predmetu, SIPA je u prethodnom periodu Tužilaštvu BiH podnijela i tri izvještaja o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocima protiv više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organiziranje terorističke grupe, vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i javno podsticanje na terorističke aktivnosti. Osobe protiv kojih su podneseni izvještaji trenutno se nalaze van BiH i za njima je raspisana potjernica.

Aktivnosti u okviru predmeta kodnog naziva „Damask“ intenzivno se nastavljaju u pravcu otkrivanja svih izvršilaca i dokumentiranja krivičnih djela.