U operativnoj akciji „Kamen“ lišene slobode četiri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (17.5.2023. godine) na području Zeničko-dobojskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Unsko-sanskog kantona i grada Banja Luka realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Kamen“.

Na jedanaest lokacija pretražene su stambene i poslovne prostorije i pokretne stvari koje su u vlasništvu osumnjičenih osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičene osobe počinile kazneno djelo iz članka 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“, iz članka 193. KZ BiH „Neovlašten promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene“ i iz članka 209. KZ BiH „Pranje novca“. Lišene su slobode četiri osobe te sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretraga otkrivena su i privremeno oduzeta dva kilograma opojne droge skank, putničko motorno vozilo, pištolj sa pripadajućim streljivom, mobilni telefoni te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena kaznena djela.

Operativna akcija realizirana je po nalogu Suda Bosne i Hercegovie i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u suradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Ministarstvom unutaranjih poslova Republike Srpske.

Višegodišnjim radom policijskih službenika SIPA-e na ovom predmetu prikupljeni su dokazi da su osumnjičene osobe u razdoblju od 2019. godine do danas izvršile isporuke većih količina opojne droge, i to oko 300 kilograma opojne droge spid, više od 100 kilograma opojne droge skank, 20 kilograma smjese za povećanje količine mase za opojnu drogu spid, 42 litra amfetaminskog ulja te četiri veće kese opojne droge ekstazi (od po kilogram) i 50 komada različitog vatrenog oružja (automatske puške i pištolji različitih marki i kalibra). Isporuke opojnih droga i vatrenog oružja vršene su kako iz Bosne i Hercegovine u Europsku Uniju tako i iz Europske Unije u Bosnu i Hercegovinu, čija se vrijednost izražava u višemilijunskim iznosima.

U navedenom predmetu ostvarena je međunarodna suradnja sa policijskim službenicima USKOK-a Republike Hrvatske.

Također, pribavljene su i komunikacije preko sky aplikacije i provedene i druge istražne mjere i radnje.