U Čapljini lišene slobode dvije osobe, oduzeta veća količina naoružanja

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer, 21.10.2009. godine, na području Čapljine lišili slobode I.M. i D.D. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 193. KZ BiH „Neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom“ i članka 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

U akciji koja je izvedena po nalogu Suda BiH, a u suradnji sa pripadncima MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, izvršena je i pretraga obiteljskih kuća osoba lišenih slobode kao i putničkog vozila kojim je upravljao D.D., te je tom prilikom pronađena i izuzeta veća količina naoružanja, minsko-eksplozivinih sredstava i narkotika.

U navedenoj akciji izuzete su, između ostalog, dvije poluautomatske i četiri automatske puške, vojnička puška 7,9 mm, puška „kratež“, dva ručna raketna bacača „zolja“, devet tromblonskih mina, 12 ručnih bombi, 12 okvira za pušku, tri kilograma privrednog eksploziva „amonal“, veća količina puščanih metaka, kao i biljna zeljasta materija i sjemenke koje izgledom i svojstvima asociraju na indijsku konoplju.

Tijekom višemjesečnih istražnih aktivnosti koje su prethodile jučerašnjoj akciji policijski službenici SIPA-e su došli u posjed i šest ručnih raketnih bacača „zolja“, ručnog raketnog bacača RPG, dvije tromblonske kumulativne mine, dva tromblonska metka, BRK M 79, dva kilograma TNT, te pištolja 7,65.

Osobe lišene slobode su nakon kriminalističko-tehničke obrade u prostorijama SIPA-e predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.