SIPA slobode lišila dvije osobe zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda

Dana 11.01.2022. godine na području Zenice, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su realizirali operetivnu akciju “Filter”, kojom prilikom su slobode lišili dvije osobe, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo “Nedozvoljen promet akciznih proizvoda” iz Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Osobe lišene slobode su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom petresa je otkriveno i privremeno oduzeto pet mašina za proizvodnju cigareta, dva kompresora, dvije vage, jedan ručni rezač duhana, veća količina rezanog duhana, 12.800 komada cigareta spremnih za prodaju i 50.000 filtera za punjenje cigareta u refuzi.

Aktivnosti policijskih službenika SIPA-e su realizirane po naredbi Suda Bosne i Hercegovine a pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.