SIPA realizirala operativnu akciju „Network“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (21.10.2020 godine), po nalozima Županijskog suda u Sarajevu i Županijskog tužiteljstva Županije Sarajevo, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Network“ koja je započeta 20.10.2020. godine.

Prilikom realizacije operativne akcije policijski službenici SIPA-e su 20.10.2020. godine izvršili pretrage na četiri lokacije u Županiji Sarajevo i lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 272. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Pranje novca“ i iz članka 383. istog zakona „Zlouporaba položaja ili ovlasti“. Prilikom pretraga otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije koja će poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku, dok je osoba lišena slobode, nakon kriminalističke obrade, 21.10.2020. godine predata u dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo. Postoje osnovi sumnje da je osumnjičena osoba počinjenjem navedenih kaznenih djela, odnosno poduzimanjem aktivnosti koje su se odnosile na prikupljanje i utrošak novčanih sredstava u svrhu liječenja, odnosno transplantacije organa pacijenata iz BiH u inozemstvu, stekla protupravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 625.427,20 KM.

U nastavku operativne akcije, policijski službenici SIPA-e danas su (21.10.2020. godine) na Međunarodnoj zračnoj luci Sarajevo lišili slobode jednu osobu zbog postojanja osnova sumnje da je počinila kazneno djelo iz članka 383. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zlouporaba položaja ili ovlasti“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 31. istog zakona „Saučiniteljstvo“. Navedena osoba trenutno se nalazi u prostorijama SIPA i nad njom je u tijeku kriminalistička obrada, nakon čega će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo.