SIPA: Potpisan Sporazum o suradnji SIPA-e i CZ RS

Ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Goran Zubac i ravnatelj Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Milimir Doder, danas, 22.10.2012. godine, potpisali su Sporazum o suradnji između ove dvije institucije.

Navedenim sporazumom formalizirana je dosadašnja izuzetno uspješna suradnja između SIPA-e i Civilne zaštite RS koja datira od 2009. godine i ogleda se u potpori u protuminskim akcijama, identifikaciji, transportu, neutralizaciji i čuvanju eksplozivnih i drugih opasnih materija.

Posebno značajan segment suradnje između SIPA-e i Civilne zaštite RS predstavljaju tzv. EOD operacije koje podrazumijevaju uklanjanje, deponiranje i uništavanje pronađenih eksplozivnih sredstava, koja predstavljaju dokazno sredstvo u kaznenom postupku pred Sudom BiH i drugim pravosudnim institucijama BiH, a na temelju pravomoćne odluke Suda.

Sporazumom koji je danas potpisan u prostorijama SIPA-e definirana je i suradnja u oblasti obuke i opremanja timova za uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava, kao i ustupanje kapaciteta za skladištenje eksplozivnih sredstava i opasnih materija.

Koliki je značaj potpisanog sporazuma najbolje govori činjenica da su policijski službenici SIPA-e za prvih šest mjeseci 2012. godine, između ostalog, na temelju naloga Suda BiH privremeno oduzeli i deponirali oko 100 kg privrednog eksploziva, 20 kg razornog vojnog eksploziva, oko 100 nagaznih mina, više desetina ručnih bombi i tromblona, 24 minobacačke granate kalibra 120 mm, veću količinu sporogorućeg štapina, oko 300 komada električnih detonatorskih kapisli, kao i druge vrste NUS i MES sredstava.

Sva navedena eksplozivna sredstva i materije, po nalogu Suda BiH, do okončanja sudskog postpuka i izricanja pravomoćne sudske presude, transportirana su i predata na čuvanje Civilnoj zaštiti RS.