Razbijena osmočlana organizirana skupina

Nastavljajući aktivnosti na otkrivanju kaznenih djela organiziranog kriminaliteta i neovlaštenog prometa opojnim drogama, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su danas, 16.02.2011. godine, u suradnji sa drugim policijskim agencijama lišili slobode osam osoba i pretražili osam lokacija.

U današnjoj akciji SIPA-e, Granične policije BiH, MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije, MUP-a Zapadno-hercegovačke županije i MUP-a Livanjske županije slobode su lišene osobe inicijala A.Š. (1983), I.Č. (1978), T.T. (1974), R.H. (1986), D.V. (1983), A.S. (1972), J.P. (1979) i M.P. (1989).

Pretragama objekata koji su u vlasništvu osoba lišenih slobode ili koje su isti koristili na lokalitetu Livna (4 lokacije), Međugorja (2 lokacije), Mostara (1 lokacija) i Ljubuškog (1 lokacija) pronađene su i privremeno oduzete, između ostalog, dvije puške, dva pištolja, streljivo različitog kalibra, 23 mobilna telefona, 35 SIM kartica, jedan računar, novčanica u apoenu od 50 KM-a za koju postoji sumnja da je falsifikat, bejzbol palica i dr.

Osobe lišene slobode će uz izvješće o počinjenom kaznenom djelu iz članka 250. KZ BiH (Organizirani kriminalitet), a u svezi sa kaznenim djelom iz članka 195. KZ BiH (Neovlašteni promet opojnim drogama), nakon izvršene krim-tehničke obrade biti predate Tužiteljstvu BiH na daljnje postupanje.

Današnja akcija kodnog naziva „Prenj 5“ nastavak je aktivnosti koje su započete u svibnju 2010. godine pod nazivom „Prenj“, a potom i „Prenj 2“, „Prenj 3“, i „Prenj 4“, tijekom kojih su slobode lišene ukupno 43 osobe, protiv kojih su mjerodavnom tužiteljstvu podnijeta izvješća o počinjenim kaznenim djelima.

Tijekom provođenja navedenih aktivnosti od osumnjičenih je oduzeto oko 30 kg opojne droge „skank“, a kontroliranim isporukama prema Republici Hrvatskoj dokumentirano je preko 150 kg iste opojne droge, te na drugi način u posljednje dvije godine dokumentiran promet više stotina kilograma pomenutog narkotika. U navedenim akcijama privremeno je izuzeta veća količina naoružanja (puške, pištolji, puščano streljivo i dr.) kao i određeni broj putničkih motornih vozila, mobilnih telefona sa pripadajućim SIM karticama i dr.

Tijekom realizacije operativne akcije „Prenj“ ostvarena je izuzetno dobra suradnja sa MUP-om Republike Hrvatske, Graničnom policijom BiH, te MUP-ovima Livanjske županije, Hercegovačko-neretvanske županije i Zapadno-hercegovačke županije.

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu će nastaviti sa akcijama koje imaju cilj sprečavanje, otkrivanje i istragu organiziranog kriminaliteta i nedozovoljene trgovine opojnim sredstvima.