Pripadnik SIPA-e imenovan za komandanta Regiona 1 u mirovnoj misiji u Liberiji

Zahvaljujući profesionalnom izvršavanju zadataka i zapaženim rezultatima, pripadnik Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Ognjen Crnogorac, odlukom policijskog komesara za UNPOL misiju u Liberiji, 27.6.2013. godine imenovan je za komandanta Regiona 1, jednog od pet regiona u ovoj zemlji.
Region 1 prostire se na 6.130 kvadratnih kilometara u kojem živi oko 516.000 stanovnika. U pomenutom regionu postoji 35 policijskih odjela, u kojim rade 383 pripadnika Liberijske nacionalne policije, a 35 pripadnika UNPOL-a iz raznih dijelova svijeta svakodnevno im pruža potporu savjetovanjem, treningom i monitoringom njihovog rada.
Zbog odličnih rezultata koje je postigao od upućivanja u mirovnu misiju 3.6.2011. godine, Crnogorac je 26.1.2012. godine izabran i postavljen za rukovodioca tima u koji je bio raspoređen na početku misije, da bi 25.5.2012. godine sa mjesta rukovodioca tima bio unaprijeđen u komandanta Regiona 2. Posljednje unaprjeđenje još je jedan dokaz njegovog profesionalnog rada i nesebičnog zalaganja u misiji, a trenutno je i jedini pripadnik SIPA-e u mirovnoj misiji u Liberiji.
Učešće u mirovnim misijama je međunarodna obveza Bosne i Hercegovine, znak stabilnosti i razvoja BiH i njenih institucija, a predstavlja doprinos međunarodnom miru, te doprinosi porastu ugleda naše zemlje u svijetu. Zato je SIPA posebno ponosna zbog izvanrednih rezultata koje ostvaruju njeni pripadnici u mirovnim misijama UN-a.