Operativne akcije „Alterego I i II“ – slobode lišeno 13 osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (26. 09. 2023. godine), po nalozima Kantonalnog suda u Tuzli i Okružnog suda u Banjoj Luci, na području Tuzle, Kalesije, Bijeljine, Zvornika, Srebrenice i Bratunca realizirali operativne akcije „Alterego I i II“ tijekom kojih su izvršene pretrage na 15 lokacija i lišeno slobode 13 osoba.

Osobe lišene slobode sprovedene su u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega su u zakonskom roku predate u dalju nadležnost postupajućih tužitelja Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i Republičkog javnog tužiteljstva Republike Srpske.

Prilikom pretraga otkrivena je i privremeno oduzeta veća količina novca, putne isprave, računari i laptopi, bjanko diplome, pečati i druga dokumentacija i predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena kaznena djela.

Aktivnosti su provedene zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela „Organizirani kriminal“, „Krivotvorenje isprava“, „Ovjeravanje neistinitog sadržaja“, „Nedopušteno skladištenje robe“ i „Krijumčarenje“, propisana Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine, kao i kaznena djela „Udruživanje radi vršenja kaznenog djela“, „Falsificiranje isprave“, „Izdavanje i uporaba neistinitog liječničkog ili veterinarskog uvjerenja“, „Davanje mita“, „Primanje mita“, „Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti“ i „Trgovina utjecajem“, propisana Kaznenim zakonom Republike Srpske.

Prilikom realizacije navedenih aktivnosti ostvarena je suradnja sa policijskim službenicima ministarstava unutarnjih poslova Republike Srpske i Tuzlanskog kantona.