SIPA lišila slobode 12 osoba

OPERATIVNA AKCIJA „VAR“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) danas su (11.11.2019. godine) na području Šamca, Orašja i Novog Travnika, po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Var“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrage na pet lokacija i lišili slobode 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 250. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“ i članka 383. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Zlouporaba službenog položaja i ovlasti“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 380. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

Osumnjičene osobe terete se za namještanje nogometnih utakmica Premijer lige Bosne i Hercegovine i Prve lige Federacije Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretraga otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem kaznenom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.

Zahvaljujemo se Obavještajno-sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, MUP-a Srednjobosanske županije i MUP-a Županije Sarajevo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.