Operativna akcija „Svitava“ – SIPA lišila slobode pet osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (28.12.2021. godine) u operativnoj akciji „Svitava“ pretražili stambene i pomoćne objekte na pet lokacija na području Županije Sarajevo i Hercegovačko-neretvanske županije, prilikom čega su otkrili i privremeno oduzeli 1,7 litara amfetaminskog ulja koje se koristi za proizvodnju speeda, kilogram kofeina, određenu količinu zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu, određenu količinu bijele praškaste materije koja asocira na opojnu drogu speed i pet mobilnih telefona.

Slobode je lišeno pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili kazneno djelo iz članka 238. Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, u svezi s kaznenim djelom iz članka 239. istog zakona „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“

Navedene aktivnosti realizirane su po nalogu Općinskog suda u Sarajevu, u suradnji sa Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutarnjih poslova Županije Sarajevo i Ministarstvom unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije.

Osobe lišene slobode bit će sprovedene u prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate u dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu Županije Sarajevo.