Operativna akcija „Square“ – pretrage na više od 40 lokacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas provode operativnu akciju „Square“ na području Sarajeva, Istočnog Novog Sarajeva, Pala i Istočnog Starog Grada, u okviru koje još uvijek pretražuju poslovne i stambene objekte i pokretne stvari te privremeno oduzimaju dokumentaciju na više od 40 lokacija.

Navedene aktivnosti poduzimaju zbog postojanja osnova sumnje da je na području Kantona Sarajevo i šire, u vremenskom razdoblju od 2009. godine do danas, organizirana grupa ljudi poduzimala nezakonite radnje radi stjecanja protupravne imovinske koristi zlouporabljujući svoj položaj i krivotvoreći dokumentaciju na način da je falsificirala vlasništvo nad zemljištem, prometovala većim brojem nekretnina kojima se na području Kantona Sarajevo, sukladno zakonskim propisima, nije moglo prometovati, čime su stekli veliku protupravnu imovinsku korist.

Navedene radnje članovi pomenute grupe realizirali su uz pomoć nekoliko odvjetnika i javnih bilježnika, na temelju čega su vršeni upisi nad vlasništvom zemljišta i nekretnina drugim osobama koje nisu stvarni vlasnici i takve preprodavali trećim osobama. 

Do sada je blokirana i privremeno oduzeta veća količina novca.

Više informacija o operativnoj akciji „Square“ bit će poznato nakon okončanja planiranih aktivnosti.