Operativna akcija „Bulevar “ – pretrage na 12 lokacija u Srednjobosanskom kantonu

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas (07. 05. 2024. godine) u sklopu operativne akcije „Bulevar“ vrše pretrage stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari na području Srednjobosanskog kantona na 11 lokacija dok je pretres na dvanaestoj lokaciji još uvijek u tijeku.

Do ovog momenta slobode je lišeno deset osoba koje se dovode u svezu s izvršenjem dole navedenog kaznenog djela.

Pretrage se vrše po nalogu Kantonalnog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo „Pranje novca“ propisano Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine

U operativnoj akciji „Bulevar“ poduzimaju se i aktivnosti sukladno Zakonu o sprječavanju pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti, u okviru čega će putem svih banaka u Bosni i Hercegovini i ostalih obveznika biti izvršene provjere stanja po računima predmetnih osoba, kao i da li isti posjeduju sefove u bankama.

Do sada je blokirano oko 618.025,64 konvertibilnih maraka i 35.513,93 eura.

Također, prilikom pretraga otkrivena je i privremeno oduzeta velika količina poslovne dokumentacije koja može poslužiti kao dokaz da je počinjeno navedeno kazneno djelo.

Policijski službenici SIPA-e su tijekom rada po predmetu, odnosno dokumentiranja počinjenih kaznenih djela, identificirali nekretnine koje su osumnjičene osobe stekle izvršenjem kaznenih djela, a radi se o 20 stanova, 26 ostava i 16 garažnih mjesta na području Sarajeva, u svezi s kojima je Kantonalni sud u Sarajevu na prijedlog Kantonalnog tužiteljstva Kantona Sarajevo donio rješenje o privremenoj zabrani raspolaganja navedenim nekretninama koje će biti dodjeljene Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom na dalju nadležnost.

Pretrage se realiziraju u suradnji sa Poreznom upravom Federacije Bosne i Hercegovine i ministarstvima unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona i Zeničko-dobojskog kantona.

Uzimajući u obzir da su aktivnosti u tijeku, o konačnom ishodu javnost će biti informirana naknadno.