Održan sastanak glavnog tužitelja, ministra sigurnosti i rukovodilaca policijskih agencija u BiH

U Sarajevu je održan sastanak ministra sigurnosti BiH, glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i ravnatelja policijskih agencija, posvećen osiguranju predstojećeg skupa u Srebrenici i koordinaciji daljih aktivnosti u svezi s terorističkim napadom u Bugojnu.

Glavne teme sastanka bile su osiguranje predstojećeg obilježavanja obljetnice stradanja žrtava genocida u Srebrenici, kao i dalje aktivnosti tužiteljstva i policijskih agencija usmjerene na otkrivanje i kazneno procesuiranje svih osoba odgovornih za planiranje, pripremanje i izvođenje terorističkog čina u Bugojnu, kao i osoba osumnjičenih za pomoć počiniteljima u skrivanju nakon počinjenog kaznenog djela.

Na sastanku je dogovoreno da će u svrhu osiguranja predstojećeg skupa u Srebrenici biti poduzete sve aktivnosti kako bi ovaj skup, na kojem se očekuje sudjelovanje najviših dužnosnika BiH, predstavnika diplomatskog kora u BiH, kao i predsjednika i najviših dužnosnika više država, protekao sigurno i bez incidenata.

Rukovoditelji policijskih agencija u BiH pojedinačno su prezentirali planove aktivnosti na osiguranju predstojećeg skupa u Srebrenici i zajednički je zaključeno da u Srebrenici neće biti dozvoljeno bilo kakvo okupljanje, postrojavanje ili demonstracije bilo kakvih ekstremističkih pojedinaca ili skupina, iz bilo kog naroda, usmjereni na ometanje obilježavanja obljetnice.

Također, biće spriječena bilo kakva ekstremistička i devijantna ponašanja pojedinaca ili skupina usmjerena na ugrožavanje sigurnosti ili ometanje provedbe obilježavanja obljetnice. U svrhu pojačanja sigurnosti tijekom obilježavanja obljetnice jedan tužitelj Tužiteljstva BiH, zajedno sa policijskim dužnosnicima, boravit će u operativnom sigurnosnom stožeru u Srebrenici.

Na sastanku su prezentirane i aktivnosti koje policijske agencije provode radi otkrivanja i kaznenog procesuiranja osoba odgovornih za teroristički akt u Bugojnu, kao i aktivnosti na otkrivanju različitih aktivnosti koje mogu biti u svezi sa terorističkim aktivnostima u Bosni i Hercegovini.

Zaključak sastanka je da se nastavlja koordinirana suradnja i razmjena informacija između policijskih, pravosudnih i sigurnosnih agencija, sa ciljem otkrivanja, sprečavanja i otklanjanja bilo kakvih terorističkih i sigurnosnih prijetnji u Bosni i Hercegovini.

Na sastanku u Sarajevu, nazočio je i dužnosnik Policijske misije Europske unije (EUPM), saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.