Održan radni sastanak predstavnika SIPA-e, Granične policije BiH i EUPM-a

Ravnatelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Mirko Lujić danas je održao radni sastanak sa ravnateljom Granične policije BiH Vinkom Dumančićem i šefom Policijske misije Evropske unije u BiH (EUPM) Stefanom Fellerom. Učesnici sastanka su razgovarali o iznalaženju načina za unapređenje trenutačnog statusa ovih policijskih agencija.

Feller je tijekom sastanka upoznat o problemima sa kojima se SIPA i Granična policija BiH susreću u svakodnevnom radu. Ukazano je na neophodnost što brže dopune Zakona o SIPA-i, Zakona o Graničnoj policiji i Zakona o policijskim djelatnicima BiH. Kao gorući problemi identificirani su i limitirajući budžeti za narednu godinu, nedovoljna kadrovska popunjenost, te neadekvatna tehnička opremljenost.

Na sastanku je zaključeno da predstavnici svih agencija za sprovođenje zakona u BiH moraju unaprijediti postojeću suradnju kroz konstantno komuniciranje i razmjenjivanje informacija, a s ciljem što uspješnijeg suprotstavljanja svim vidovima kriminaliteta.

Ravnatelj Lujić je rekao da će prioritet SIPA-e i u narednoj godini biti borba protiv organiziranog i financijskog kriminaliteta, istraživanje i otkrivanje kaznenih djela ratnog zločina, te borba protiv trgovine ljudima i trgovine drogom.

Šef EUPM-a Stefan Feller je obećao pomoć SIPA-i i Graničnoj policiji, kako savjetodavnu, tako i kroz materijalno-tehničku opremljenost.
Sastanku su prisustvovali i savjetnici EUPM-a za SIPA-u, Graničnu policiju BiH i Službu za poslove sa strancima.

Sličan sastanak je održan prije gotovo mjesec dana u sjedištu EUPM-a, a dogovoreno je da se naredni sastanak održi u Graničnoj policiji BiH.