Na „Siranu“ oduzeto 14.497 piratskih nosača slike i zvuka

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su jučer, 17.02.2011. godine, na sarajevskoj pijaci „Sirano“ pronašli i privremeno oduzeli 14.497 ilegalnih nosača slike i zvuka sa muzičkim, filmskim i drugim djelima raznih autora i izvođača.

U poslovnom objektu koji je koristila E.M. pronađeno je i oduzeto 8.545 komada „piratskih“ CD-ova i DVD-ova, dok je u objektu koji je koristio A.P. oduzeto 5.148 ilegalnih nosača slike i zvuka. Nešto manji broj „pirata“ (804 komada) pronađeno je u boksu koji je koristio J.M.

Protiv osoba inicijala E.M., A.P. i J.M. policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu će u narednom periodu podnijeti Tužiteljstvu BiH izvješće o počinjenom kaznenom djelu iz članka 243. KZ BiH (Nedozvoljeno korištenje autorskih prava).

Akcija je izvedena po nalogu Suda BiH, uz asistenciju pripadnika Jedinice za potporu MUP-a Županije Sarajevo.

Jučerašnja akcija predstavlja nastavak aktivnosti čiji je cilj zaštita autorskih prava. Podsjećamo da su policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu u 2010. godini pronašli i privremeno oduzeli oko 112.000 piratskih CD-ova i DVD-ova čija je tržišna vrijednost procijenjena na blizu milion KM.