„Krimolovci“ u svibnju: Zaprimljeno ukupno 577 prijava od kojih je 29 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u svibnju 2019. godine registrirali su ukupno 505 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je osam bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća. Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljene su ukupno 72 prijave, od kojih je 21 korisna informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u svezi sa opojnim drogama, zlouporabom službenog položaja, prostitucijom i ostalim kaznenim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 23 su proslijeđene na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po šest je postupala i SIPA.

U svibnju je primljena 21 povratna informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u svezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 52 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.