„Krimolovci“ u svibnju: Zaprimljeno ukupno 280 prijava od kojih su 22 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u svibnju 2020. godine registrirali su ukupno 197 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je šest bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljene su ukupno 83 prijave, od kojih je 16 korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u svezi sa opojnim drogama, zlouporabom službenog položaja, ratnim zločinima i ostalim kaznenim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 17 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po pet je postupala i SIPA.

U svibnju je primljeno 14 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u svezi s ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 41 savjet građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.