„Krimolovci“ u srpnju : Zaprimljena 404 poziva i 112 korisnih informacija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srpnju 2013. godine registrirali su ukupno 404 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 178 ocijenjeno neozbiljnim.
U navedenom periodu od građana je zaprimljeno 112 korisnih informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i njihovim počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko izvješća.
Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela zlouporabe službenog položaja ili ovlasti (13), korupcije (13) i neovlaštenog prometa opojnim drogama (11).
Od ukupnog broja korisnih informacija, 112 je zajedno sa izvješćima proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u BiH, od čega se 14 informacija odnosilo na kaznena djela iz nadležnosti SIPA-e.
U izvještajnom periodu pristigle su 73 povratne informacije od nadležnih policijskih tijela, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem krimolovca, na temelju kojih je utvrđeno da je nadležnim tužiteljstvima upućeno pet izvješća o počinjenom kaznenom djelu i izvršiteljima, dok su četiri izvješća dostavljena nadležnim tužiteljstvima na ocjenu.
Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 114 savjeta građanima, koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.