„Krimolovci“ u lipnju: Zaprimljeno ukupno 455 prijava od kojih su 33 sa korisnim informacijama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u lipnju 2021. godine registrirali su 322 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 17 bilo sa korisnim informacija o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Pored navedenog, putem elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela zaprimljene su 133 prijave, od kojih je 16 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim kaznenim djelima i počiniteljima, na temelju kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvješća.

Najveći broj informacija odnosio se na kaznena djela u svezi sa opojnim drogama, zlouporabom službenog položaja, krijumčarenjem, trgovinom ljudima i ostalim kaznenim djelima. Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektroničkog obrasca, 25 je proslijeđeno na dalje postupanje nadležnim policijskim tijelima u Bosni i Hercegovini, a po osam je postupala i SIPA.

U lipnju je primljeno 15 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih tijela koje su u svezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektroničkog obrasca za prijavu kaznenog djela.

Pored navedenog, policijski službenici SIPA-e dali su 58 savjeta građanima koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020 505.