Istraga SIPA-e u predmetu „Brava II“ rezultirala izricanjem prvostupanjske presude

Istraga policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u predmetu kodnog naziva „Brava II“, provedena pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije, rezultirala je izricanjem prvostupanjske presude Županijskog suda u Tuzli osobi inicijala H.H., nekadašnjem ravnatelju Kazneno-popravnog zavoda Tuzla (KPZ Tuzla), koji je osuđen na sedam godina zatvora zbog zlouporabe položaja ili ovlasti.

Sukladno ovoj presudi, H.H. morat će vratiti oko 190.000 KM koje je protupravno stekao činjenjem kaznenog djela, odnosno nelegalnim upošljavanjem u KPZ Tuzla.

H.H. lišen je slobode u akciji SIPA-e „Brava II“, realiziranoj 16.4.2014. godine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti, u svezi sa nezakonitostima prilikom upošljavanja više osoba u KPZ Tuzla i poslovanjem određenih organizacijskih jedinica.

U ovoj akciji slobode su lišene još četiri osobe i pretraženi objekti na više lokacija na području Tuzlanske županije i prostorije KPZ Tuzla. U pretragama je pronađeno i privremeno oduzeto više mobilnih telefona i SIM kartica, veća količina novca u različitim valutama, laptopi, uređaji za pohranu podataka (USB), jedno luksuzno putničko motorno vozilo, vatreno oružje, veća količina poslovne dokumentacije i drugi predmeti koji su poslužili kao dokaz u kaznenom postupku.