SIPA i MUP RS

Zajednički istražni tim preduzima istražne radnje u slučaju terorističkog napada u Zvorniku

Povodom terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je se desio jučer (27.4.2015. godine), formiran je zajednički istražni tim koji čine policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i MUP-a Republike Srpske. Istražni tim formiran je u skladu sa uputama postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH i sinoć je započeo uviđaj na licu mjesta, koji je završen rano jutros.

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, pripadnici zajedničkog istražnog tima pretresli su objekte na dvije lokacije na području općine Zvornik, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom iz člana 201. KZ BiH „Terorizam“.

Uviđajnim radnjama i u pretresima pronađeni su i privremeno oduzeti određeni predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku, te prikupljeni tragovi na licu mjesta koji će poslužiti za rasvjetljavanje ovog krivičnog djela.

Pripadnici zajedničkog istražnog tima jutros su slobode lišili jednu osobu inicijala A.F.H.. Navedena osoba privedena je u službene prostorije Regionalnog ureda SIPA-e u Tuzli i nad njom se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje postupanje. Istovremeno, u svojstvu svjedoka saslušava se veći broj osoba.

Zajednički istražni tim intenzivno nastavlja aktivnosti, s ciljem rasvjetljavanja ovog događaja i dokumentiranja krivičnog djela.

Za sve druge informacije, molimo da se obratite Tužilaštvu BiH koje je u ovoj fazi istrage jedino ovlašteno za ustupanje informacija.