Zajednička obuka pripadnika Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e i pripadnika mađarske policije

U okviru nastavka dosadašnje uspješne saradnje, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ugostila je specijalističku alpinističku grupu Centra za borbu protiv terorizma (TEK) iz Mađarske. Pod mentorstvom pripadnika Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e, u periodu od 23.9 do 27.9.2013. godine, u Sarajevu je održana obuka na temu „Alpinizam i speleologija“, čija organizacija je zajednički poduhvat SIPA-e i predstavnika projekta EU "Podrška provedbi zakona u BiH".

Obuka je rezultirala nadogradnjom i usavršavanjem znanja i vještina iz oblasti alpinizma pripadnika obje policije, posebno u dijelu koji se odnosi na vertikalne upade timova u objekte.

Komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e Mirsad Vilić izrazio je zadovoljstvo što je SIPA imala priliku ugostiti kolege iz Mađarske i što su instruktori SIPA-e nesebično podijelili svoje znanje sa njima.

Nakon uspješno završene ove veoma zahtjevne specijalističke obuke, komandant Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e uručio je ceritifikate o prisustvu desetorici pripadnika TEK-a Mađarske.