Zahvalnica iz Brisela

Uspješna saradnja SIPA-e i OLAF-a

Nakon sastanka održanog u septembru 2014. godine kada je ostvaren prvi zvanični kontakt između predstavnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Evropskog ureda za borbu protiv prevara (OLAF), uspostavljena je dobra i plodonosna saradnja između ove dvije agencije.

Na prvom sastanku održanom u službenim prostorijama SIPA-e razgovarano je o budućoj saradnji u istražnim aktivnostima koje se odnose na nenamjensko trošenje sredstava koja su plasirana u BiH posredstvom fondova Evropske unije, a dogovori su nastavljeni za vrijeme posjete istražnog tima SIPA-e Briselu. Provodeći zajedničke istražne aktivnosti, istražni timovi SIPA-e i OLAF-a uspostavili su blisku komunikaciju i saradnju.

Ovim povodom iz sjedišta OLAF-a u Briselu SIPA-i je jučer (18.3.2015. godine) stigla zahvalnica za uspješno započetu saradnju. U zahvalnici se, između ostalog, navodi da se OLAF uvjerio da SIPA želi da sarađuje i pruža podršku OLAF-u u misiji zaštite finansijskih interesa Evropske unije.       Također se izražava zadovoljstvo zbog budućeg razvoja saradnje putem zajedničkih istraga.

SIPA će i u budućnosti biti na raspolaganju OLAF-u za pružanje svakog vida pomoći i sa zadovoljstvom će učestvovati u zajedničkim istražnim aktivnostima kako bi se zaštitili finansijski interesi Evropske unije.