U SIPA-i održana obuka u okviru IPA 2013 Тwinning projekta „Potpora borbi protiv pranja novca”

Dana 23.4.2018. godine, u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u okviru IPA 2013 Twinning projekta pod nazivom „Podrška borbi protiv pranja novca“, realizirana obuka koju su održali službenici Finansijsko-obavještajnog odjela SIPA-e i eksperti Evropske unije.

Obuci je prisustvovalo preko 60 učesnika iz bankarskog sektora i određenog broja agencija zaduženih za nadzor nad radom obveznika Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Učesnicima su predstavljene aktivnosti Finansijsko-obavještajnog odjela SIPA-e, aktivnosti procjene rizika od pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH, aktuelne tipologije i indikatori pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH i zemljama Evropske unije, te novosti u evropskom zakonodavstvu u ovoj oblasti.

Cilj obuke je unapređenje rada službenika banaka u BiH u poslovima sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, otkrivanja i prijavljivanja sumnjivih transakcija i saradnje sa Finansijsko-obavještajnim odjelom SIPA-e.

Ova obuka predstavlja jednu u nizu aktivnosti koje SIPA preduzima s ciljem poboljšanja sistema prevencije i otkrivanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u Bosni i Hercegovini.