U prostorijama SIPA-e održan XXVI sastanak Strateškog foruma

U prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu održan je 29.11. i 30.11.2022. godine XXVI sastanak rukovodilaca tužilaštava i policijskih agencija na strateškom nivou – Strateški forum.

Sastanku Strateškog foruma prisustvovali su glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić, glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine Munib Halilović, v.d. glavnog tužioca Republičkog tužilaštva Republike Srpske Miodrag Bajić, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Zekerija Mujkanović, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu Darko Ćulum, direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević, glavni inspektor Federalne uprave policije Mirko Kuprešaković, šef Policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Goran Pisić i predstavnici projekta Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Amila Rahić i Aleksandra Todorović.

Predstavnici radne grupe predstavili su novo Uputstvo o postupanju i saradnji ovlaštenih službenih osoba i tužilaca u provođenju radnji dokazivanja u toku istrage i Preporuke iz Trećeg Peer Review izvještaja – stručna analiza borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije na osnovu konkretnih predmeta – prijedlog mjera i aktivnosti iz oblasti saradnje tužilaštava i policijskih agencija.