U toku pretresi objekata na devet lokacija na području Brčko distrikta BiH i Tuzle

U akciji „Povratnik“ slobode lišeno više osoba zbog neovlaštenog prometa opojnim drogama

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), u saradnji sa policijskim službenicima Policije Brčko distrikta BiH, započeli su danas (16.8.2017. godine) operativnu akciju kodnog naziva „Povratnik“ koja je usmjerena na suzbijanje neovlaštenog prometa opojnim drogama.

U toku je lišenje slobode više osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. KZ BiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. KZ BiH „Neovlašteni promet opojnim drogama“. Također, vrše se pretresi objekata na devet lokacija na području Brčko distrikta BiH i Tuzle, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene osobe sumnjiče se da su, u periodu od septembra 2016. do augusta 2017. godine, u saradnji sa osobama iz Republike Srbije, nabavljale opojnu drogu heroin i vršile distribuciju i preprodaju na području BiH. Također se sumnjiče da su na području BiH nabavljale i distribuirale opojnu drogu marihuana i spid.

Aktivnosti se realiziraju po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, uz podršku policijskih službenika MUP-a Tuzlanskog kantona.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije Policije Brčko distrikta BiH radi kriminalističke obrade

Više detalja bit će poznato nakon okončanja aktivnosti na terenu.