U akciji „Koverta“ pretreseno šest lokacija zbog korupcije

  

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (9.6.2014. godine), u okviru predmeta kodnog naziva „Koverta“, na području Unsko-sanskog kantona pretresli objekte na šest lokacija. Akcija je izvedena po naredbama Kantonalnog suda Unsko-sanskog kantona u Bihaću, a u saradnji sa pripadnicima MUP-a Unsko-sanskog kantona. Navedene aktivnosti provedene su s ciljem pronalaženja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

U okviru ove akcije slobode su lišene dvije osobe, dok su tri osobe saslušane, zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 342. KZ FBiH „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 380. KZ FBiH „Primanje dara i drugih oblika koristi“, krivičnim djelom iz člana 383. KZ FBiH „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ i krivičnim djelom iz člana 382. KZ FBiH „Protivzakonito posredovanje“.

Nakon kriminalističke obrade, osobe lišene slobode bit će predate na dalju nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kantona.

Aktivnosti u okviru ovog predmeta se nastavljaju, o čemu će javnost biti naknadno informirana.