U akciji „Brava“ slobode lišeno 11 osoba

Postupajući po naredbama Kantonalnog suda u Tuzli, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), sa pripadnicima MUP-a Tuzlanskog kantona, u zajedničkoj akciji kodnog naziva „Brava“, danas, 29.7.2013. godine, na području Tuzle, Lukavca i Živinica izvršili su pretrese na većem broju lokacija, s ciljem prikupljanja dokaznog materijala u vezi sa krivičnim djelima zloupotrebe službenog položaja i neovlaštenog prometa teških opojnih droga.
Provođenjem planiranih aktivnosti izvršeno je ukupno 18 pretresa objekata, od čega šest prostorija unutar Kazneno-popravnog zavoda Tuzla, kao i pretresi većeg broja osoba, prilikom čega su pronađeni i privremeno izuzeti određeni predmeti koji će se koristiti kao dokazi u daljem postupku.
U okviru dosadašnjih aktivnosti slobode je lišeno 11 osoba, od čega šest osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo iz člana 238. stav (2) KZ FBiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“, kao i četiri osobe, zatvorska stražara-policajca, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo iz člana 383. stav (1) KZ FBiH „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“. Jedan zatvorski stražar osumnjičen je i za krivično djelo iz člana 238. stav (2) KZ FBiH „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ u vezi sa članom 33. istog zakona, dok je jedna osoba lišena slobode zbog postojanja osnova sumnje da je izvršila krivično djelo iz člana 382. KZ FBiH „Protuzakonito posredovanje“.
Nakon izvršene kriminalističko-tehničke obrade, osobe lišene slobode bit će predate Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.
Aktivnosti na ovom predmetu se nastavljaju, a o rezultatima javnost će biti naknadno informirana.
Snimak današnjeg privođenja