State Department: SIPA ekvivalent američkom FBI-ju

Američki State Department objavio je izvještaj Međunarodnog biroa za narkotike i provođenje zakona za 2014. godinu. U izvještaju se, između ostalog, navodi da je BiH tranzitna zemlja za trgovinu narkoticima. Američki eksperti pohvalili su saradnju sa bh. policijskim strukturama, ali upozoravaju da se moraju pojačati njihovi kapaciteti.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u izvještaju se pominje kao agencija koja je na državnom nivou odgovorna za antinarkotičke akcije, a radi pojašnjenja navodi se da je SIPA „ekvivalent američkom FBI-ju“. U izvještaju je navedeno da SAD i SIPA rade na izgradnji međusobnih odnosa i povećanju regionalne razmjene operativnih informacija u vezi sa neovlaštenim prometom opojnim drogama.

Izjednačavanje SIPA-e sa američkim FBI-jem govori o značaju i ulozi SIPA-e u sigurnosnom sistemu BiH i njenoj popularnosti van granica zemlje, te činjenici da se SIPA predanim radom i rezultatima u borbi protiv najsloženijih vidova kriminala u BiH i šire izborila za respektabilan ugled koji uživa širom svijeta.

SIPA će stečeni ugled čuvati i raditi na njegovom daljem unapređenju, jer stečeno povjerenje stvara trajnu obavezu da se istraje u borbi protiv najtežih vidova kriminala.