Rezultati prezentirani na konferenciji „Partnerstvom do otvorene vlasti u BiH“

SIPA učestvovala u projektu TI BiH „Proaktivna transparentnost u javnoj upravi“

Transparency International u BiH (TI BiH) danas je (18.4.2016. godine) u Sarajevu organizirao konferenciju pod nazivom „Partnerstvom do otvorene vlasti u BiH“. Na konferenciji su, između ostalog, prezentirani rezultati dosadašnjih aktivnosti institucija i organizacija civilnog društva u oblasti proaktivne transparentnosti i rezultati rada sa institucijama na državnom nivou koji se odnosio na proaktivnu objavu informacija.

Među pozitivnim primjerima posebno su istaknute aktivnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u oblasti odnosa sa javnošću i proaktivne transparentnosti, koje je prezentirala glasnogovornica SIPA-e Kristina Jozić. Akcenat je bio na proaktivnoj objavi informacija od interesa za javnost, unapređenju interne komunikacije koja je preduslov za učinkovitu eksternu komunikaciju, redizajniranju web stranice SIPA-e u skladu sa najsavremenijim trendovima, korištenju društvenih mreža (You Tube, Facebook, Twitter) i online komunikaciji uopće, te drugim aktivnostima koje je SIPA preduzela u proteklom periodu.

Projekt koordinatorica u TI BiH Elvira Mujkić ocijenila je da su državne institucije u BiH napravile određeni napredak u smislu proaktivne komunikacije s građanima i objave određenih podataka, dok je situacija na federalnom nivou drastično drugačija a institucije u komunikaciji s građanima su „zatvorene“. Posebno je pohvalila napore SIPA-e u ovoj oblasti, naglasivši korištenje društvenih mreža, u čemu je SIPA napravila pozitivan iskorak u odnosu na druge institucije.

U proteklom periodu SIPA je učestvovala i u projektu „Proaktivna transparentnost u javnoj upravi“ koji je realiziran tokom februara i marta ove godine u organizaciji TI BiH uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. U okviru projekta preduzete su aktivnosti u oblasti proaktivne transparentosti, koje su rezultirale objavom dodatnih sadržaja na web stranici SIPA-e.