SIPA učestvovala u međunarodnoj operativnoj akciji „Dragon“

U periodu od 9. do 13. oktobra 2017. godine na području 27 država Evropske unije (EU), te Norveške, Moldavije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kolumbije i Sjedinjenih Američkih Država provedena je operativna akcija kodnog naziva „Dragon“.

Operativna akcija „Dragon“ četvrta је u seriji zajedničkih akcija koje provode članice EU, agencije EU i partneri pod okriljem Europola, uz podršku Eurojusta, Frontexa i Interpola, a usmjerena je na borbu protiv međunarodnog organiziranog kriminala.

Ova akcija provedena je na teritoriji BiH u periodu od 11. do 13. oktobra, a bila je usmjerena na otkrivanje i suzbijanje nezakonitih migracija, kao i drugih kriminalnih aktivnosti koje prate nezakonite migracije, kao što su krijumčarenje nezakonite robe, trgovina ljudima, krivotvorenje dokumenata i druga krivična djela.

Akciju „Dragon“ u BiH koordinirala je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, gdje je uspostavljen Koordinacioni centar za BiH. U realizaciji akcije učestvovali su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancima BiH, Federalna uprava policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Policija Brčko distrikta BiH, te svi kantonalni MUP-ovi.

Operativna akcija „Dragon“ primjer je uspješne saradnje policijskih i drugih organa, kako u BiH, tako i na međunarodnom nivou.