SIPA: Suspendiran načelnik Odjela za zaštitu svjedoka

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dostavilo je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Naredbu o provođenju istrage protiv policijskog službenika SIPA-e V.A., načelnika Odjela za zaštitu svjedoka, zbog postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu iz člana 220. stav (1) Krivičnog zakona BiH ”Zloupotreba položaja ili ovlaštenja”, a u vezi sa članom 26. istog zakona, u predmetu Interni oglas za unapređenje u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu od 7.10.2011. godine.

Iz predmetne naredbe proizilazi pravni osnov koji nalaže Odjelu za unutrašnju kontrolu SIPA-e da svojim zahtjevom inicira pokretanje disciplinskog postupka pred Disciplinskom komisijom za pokretanje i vođenje disciplinskog postupka protiv policijskih službenika.

Postupajući po zahtjevu Odjela za unutrašnju kontrolu, Disciplinska komisija pokrenula je disciplinski postupak protiv policijskog službenika V.A. zbog postojanja osnova sumnje da je počinio težu povredu službene dužnosti ”Ponašanje koje narušava ugled policijskog organa” iz člana 105. stav (1) tačka 9) Zakona o policijskim službenicima Bosne i Hercegovine, odnosno člana 5. stav (1) tačka 9) Pravilnika o disciplinskoj odgovornosti policijskih službenika Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir prirodu povrede službene dužnosti, odnosno krivično djelo koje se imenovanom stavlja na teret i okolnosti pod kojima je krivično djelo učinjeno, kao i poziciju koju imenovani obavlja, u skladu sa članom 114. stav (3), a u vezi sa čl. 112. i 113. Zakona o policijskim službenicima BiH, direktor Državne agencije za istrage i zaštitu donio je 3.6.2014. godine Rješenje kojim se policijski službenik V.A. privremeno suspendira iz Agencije, počev od 3.6.2014. godine do okončanja krivične istrage ili do okončanja krivičnog postupka.