SIPA pretresla objekte u Travniku i Derventi zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava

  

Postupajući po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jučer su (3.6.2014. godine) pretresli dva poslovna objekta u Travniku i Derventi zbog postojanja osnova sumnje na počinjenje krivičnog djela nedozvoljeno korištenje autorskih prava. Navedene aktivnosti provedene su u okviru predmeta kodnog naziva „Herbar“, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Srednjobosanskog kantona i MUP-a Republike Srpske.

Pretresi poslovnih prostorija izvršeni su zbog sumnje da su se u navedenim objektima, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava ili osobe koja je ovlaštena dati odobrenje, štampali i stavljali u promet određeni herbari bez potpisanog autorskog ugovora. U pretresu je pronađena i privremeno oduzeta veća količina poslovne dokumentacije i 97 spornih herbara.

SIPA će Sudu BiH i Tužilaštvu BiH u najkraćem roku dostaviti izvještaj o realizaciji naredbe Suda BiH, a protiv odgovornih osoba Tužilaštvu BiH u prethodnom periodu podnesen je izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu.