U toku akcija „Čarli“

SIPA pretresa objekte na 14 lokacija na području Cazina i Velike Kladuše

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su jutros (15.6.2016. godine) na području Cazina i Velike Kladuše akciju kodnog naziva „Čarli“.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH i MUP-om Unsko-sanskog kantona.

U toku su pretresi objekata na 14 lokacija i privođenje više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom poreska utaja ili prevara, krijumčarenje, organiziranje grupe ljudi ili udruženja za krijumčarenje ili rasturanje neocarinjene robe, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje dara i drugih oblika koristi, davanje dara i drugih oblika koristi i nedozvoljeno skladištenje robe.

Među osumnjičenim osobama su i uposlenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH i vlasnici špediterskih firmi. Oni se sumnjiče da su duži vremenski period vršili nezakonite aktivnosti u vezi sa uvozom u BiH polovnih automobila, rezervnih dijelova i druge robe izbjegavajući plaćanje PDV-a i drugih dažbina, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, čime su oštetili budžet BiH.

Više informacija bit će saopćeno tokom dana.