SIPA nakon višegodišnjeg rada provodi operativnu akciju „Klaster“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara započeli operativnu akciju „Klaster“.

Pretresi se vrše na osamnaest lokacija, na adresama devet fizičkih osoba i devet pravnih osoba, zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela „Organizirani kriminal“, „Nedopuštena trgovina“ i „Pranje novca“, propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine, kao i krivična djela iz krivičnih zakona Republike Srpske, Federacije Bosne i Hercegovine i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, i to „Podstrekavanje“, „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“, „Falsifikovanje ili uništenje službene isprave“ i „Krivotvorenje službene isprave“.

 Navedena operativna akcija rezultat je višegodišnjeg rada policijskih službenika Državne agencije za istrage i zaštitu, a usmjerena je na otkrivanje počinilaca navedenih krivičnih djela.

Oprativna akcija „Klaster“ realizira se po nalogu Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine i u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanskog kantona, Srednjobosanskog kantona i Policijom Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

 Uzimajući u obzir da su pretresi još uvijek u toku, o konačnom ishodu operativne akcije javnost će biti informirana naknadno.