OPERATIVNA AKCIJA „STRŠLJEN“

SIPA na području Kantona Sarajevo lišila slobode tri osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (28.8.2020. godine) na području Kantona Sarajevo, realizirali operativnu akciju kodnog naziva „Stršljen“. Nakon utvrđivanja potrebnih činjenica i potvrđivanja osnova sumnje, na prijedlog SIPA-e, Sud BiH i Tužilaštvo BiH izdali su naredbe za pretrese i lišenja slobode, koje su realizirane u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Tuzlanskog kantona, Granične policije BiH i Federalne uprave policije.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na četiri lokacije i lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo iz člana 250. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Organizirani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 195. istog zakona „Neovlašteni promet opojnim drogama“.

Tokom pretresa osoba, stambenih i poslovnih objekata i pokretnih stvari, otkriveno je i privremeno oduzeto 560 grama praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „kokain“, jedno manje pakovanje praškaste materije smećkastožute boje koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu „heroin“, dva pištolja, više mobilnih telefona, novac te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada, nakon čega će, u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, uz odgovarajući izvještaj, biti predate u nadležnost Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.