OPERATIVNA AKCIJA „TRANSFER“

SIPA na području Kantona Sarajevo lišila slobode dvije osobe

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (u daljem tekstu: SIPA) danas su (17.6.2020. godine) u Sarajevu, po naredbama Suda Bosne i Hercegovine i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, proveli operativnu akciju kodnog naziva „Transfer“.

Prilikom realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e izvršili su pretrese na dvije lokacije i lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 249. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine „Udruživanje radi činjenja krivičnih djela“ u vezi sa krivičnim djelima iz člana 294. „Prevara“, člana 373. „Krivotvorenje isprave“, i člana 397. „Neovlašteni pristup sustavu i mreži elektronske obrade podataka“ Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, te člana 209. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine“ Pranje novca“.

U okviru navedenih aktivnosti, jedna osoba privedena je u prostorije SIPA-e i ispitana u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, računari, laptopi, prenosivi mediji, uređaji za pohranu elektronskih podataka, vatreno oružje, razne evidencije i rokovnici, dokumentacija o otvaranju računa u bankama, dokumentacija o podizanju novca sa računa u bankama, nalozi za uplatu i prenos novca u bankama, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osoba lišena slobode bit će predata Tužilaštvu Bosne i Hercegovine na dalje postupanje.