SIPA na području Hercegovine realizirala operativnu akciju „X“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (20.2.2017. godine) realizirali operativnu akciju kodnog naziva „X“, usmjerenu protiv organiziranog kriminala.

U saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Graničnom policijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, MUP-om Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-om Zapadno-hercegovačkog kantona, a po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH, pretreseni su objekti na deset lokacija i slobode je lišeno devet osoba.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su počinile krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima neovlašteni promet opojnim drogama, krijumčarenje, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i krivičnim djelom teška krađa. Navedene osobe sumnjiče se da su se kao pripadnici organizirane kriminalne grupe, zajedno sa drugim njima poznatim osobama, u periodu od 2013. godine do 2016. godine na području Bosne i Hercegovine, udružili radi činjenja krivičnih djela s ciljem pribavljanja protivpravne imovinske koristi. Upotrebom sofisticiranih alata i opreme, obijanjem i savladavanjem većih prepreka, na naročito opasan i drzak način, od vlasnika su oduzimana i prisvajana skupocjena putnička motorna vozila. Otuđena vozila su skrivana na različitim lokacijama na području Hercegovine, nakon čega su uz novčanu naknadu vraćana vlasnicima ili rastavljana u dijelove i prodavana na području BiH i Republike Hrvatske.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, postupajući tužilac Tužilaštva BiH donijet će odluku o daljem statusu osoba lišenih slobode.

Više informacija o rezultatima današnje akcije javnosti će biti saopćeno naknadno.