SIPA na području Banje Luke, Širokog Brijega i Gruda realizirala akciju „Rojal“

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) realizirali su danas (26.1.2017. godine) operativnu akciju kodnog naziva „Rojal“, s ciljem sprečavanja i otkrivanja nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Akcija je provedena u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona, a po naredbi Suda BiH i pod nadzorom Tužilaštva BiH. Pretreseni su objekti na pet lokacija zbog postojanja osnova sumnje da su osobe koje koriste navedene objekte počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda. U prostorije SIPA-e privedeno je pet osoba, od kojih su, nakon kriminalističke obrade, dvije lišene slobode. Osobe lišene slobode bit će predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto pet mobilnih telefona sa SIM karticama, 20 kg filtera za cigarete u rinfuzi, tri palete kartonskih omota za cigarete ukupne težine dvije tone, rolne za omot cigareta i drugi repromaterijal namijenjen za punjenje i pakiranje cigareta.