SIPA lišila slobode šest osoba zbog ratnog zločina

Postupajući po naredbi Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (18.11.2015. godine) na području Banje Luke, Prnjavora i Kotor Varoši slobode lišili šest osoba zbog ratnog zločina.

Slobode su lišene osobe inicijala S.Ž. (1957), A.P. (1970), M.T. (1960), J.T. (1949), N.Đ. (1958) i B.P. (1947) zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 172. stav (1) KZ BiH „Zločin protiv čovječnosti“ na području općine Kotor Varoš u periodu od 1992. do 1994. godine. Sumnjiče se da su počinili navedeno krivično djelo tako što su, obnašajući visoke vojne i civilne funkcije na nivou navedene općine, učestvovali u progonu ubistvima, nezakonitim zatočenjima, deportaciji, silovanju i mučenju civilnog stanovništva.

Postupajući po naredbi Suda BiH, istražitelji SIPA-e pretresli su objekte koje koriste osumnjičene osobe s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.