PREDMET "IDDEEA"

SIPA lišila slobode jednu osobu zbog sumnje na zloupotrebu položaja i pranje novca

Postupajući po naredbi Suda BiH i Tužilaštva BiH, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su (31.5.2016. godine), na području Banje Luke, slobode lišili osobu inicijala S.M. zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca. Policijski službenici SIPA-e pretresaju dva stambena objekta koja koristi osumnjičena osoba s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja dokumentacije i drugih predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti provode se u okviru predmeta „IDDEEA“, koji se odnosi na zloupotrebe prilikom nabavke, isporuke i uspostave sistema za djelimičnu personalizaciju kartica, isporuku opreme i nadogradnju postojeće opreme, kao i isporuku kartica, te kompletni sistem za personalizaciju elektronskih ličnih karata i njegovo održavanje.

Osoba lišena slobode bit će privedena u službene prostorije SIPA-e i kriminalistički obrađena, nakon čega će se, shodno uputama postupajućeg tužioca, odlučiti o njenom daljem statusu.

Za sve druge informacije molimo da se obratite Tužilaštvu BiH koje je jedino ovlašteno za njihovo ustupanje.